Możliwość zjedzenia ciepłego posiłku w pracy bądź na uczelni jest świetnym pomysłem. W ten sposób można kontrolować to, co się spożywa, zrezygnować z niezdrowych gotowych dań i cieszyć się ulubionymi, wcześniej przygotowanymi obiadami. Ponadto taki sposób idealnie sprawdza się w podróży. Z tego powodu termosy cieszą się coraz większą popularnością. Niestety, nie każdy produkt ma takie same parametry. Niektóre trzymają temperaturę tylko przez godzinę lub dwie, podczas gdy inne mogą nawet przez 12 godzin. Nie bez znaczenia jest również materiał wykonania i pojemność.
Więc jaki termos obiadowy się sprawdzi najlepiej? Pojemność naczynia używanego do transportowania jedzenia do pracy lub na uczelnie nie musi być duża — wystarczy 500-750 ml, w zależności od potrzeb. Lepiej wybierać produkty ze stali, które są bezpieczniejsze, lepiej trzymają ciepło, łatwo się je czyści i nie zmieniają smaku potraw. Zdecydowanie należy unikać produktów wykonanych z plastiku, ponieważ jedzenie przejmuje ich aromat oraz szybko stygnie. Ponadto takie modele ciężko wyczyścić. Ważne, aby termos był szczelny, dobrze trzymał ciepło i jego pojemność została dostosowana do indywidualnych potrzeb użytkowania. Ten ranking termosów obiadowych pomoże niezdecydowanym wybrać produkt dla siebie.